Yrtit

Persilja

Kaikkihan persiljan tuntevat! Se soveltuu hyvin keittoihin ja kastikkeisiin. Voit kokeilla sitä myös munavoin maustajaksi! Kun käytät persiljaa tuoreena voileivällä tai salaateissa, saat eniten hyötyä sen tarjoamista vitamiineista. Se sisältää mm. rautaa, C-vitamiinia ja karoteenia. Lisää tuore persilja ruoanlaiton loppuvaiheessa. Vihreäkeijun persilja tuotetaan Honkatarhoilla ja Kyröntarhoilla.

Persilja myydään ruukussa ja leikattuna. HoReCa: pakkkauskoko 100 g

MAKUPARIT

Makuparit auttavat löytämään käyttövinkkejä makujen näkökulmasta

Tilli

Suomen tunnetuin ja suosituin yrttimauste on kiistatta tuore tilli. Se sopii erittäin hyvin kala-, kasvis- ja äyriäisruokiin sekä esimerkiksi kauniiksi koristeeksi keitettyjen perunoiden tai porkkanoiden päälle. Rapujen kaverina se on keittiömestareiden ehdoton must! Kaikkihan tuntevat myös tillilihan. Tilli on hienostuneen makuinen ja se sisältää runsaasti esim. rautaa. Lisää tilli ruoanlaiton loppuvaiheessa. Säilyy parhaiten viileässä. Vihreäkeijun tilli tuotetaan Honkatarhoilla ja Kyröntarhoilla.

Tilli myydään ruukussa ja leikattuna. HoReCa: pakkauskoko 100 g

Ruohosipuli

Ruohosipuli on mukavasti sipulinen, mieto maustekasvi. Se sopii maustamiseen, koristeluun ja sen intohimoisimmat ystävät maistelevat sitä sellaisenaan. Silppua ruohosipulia keittoihin, salaatteihin tai leivälle. Kermaviilistä ja ruohosipulista saat kätevästi maukkaan salaattikastikkeen. Lisää ruohosipuli ruoanlaiton loppuvaiheessa. Ruohosipuli sisältää paljon C-vitamiinia, rautaa ja A-vitamiinin esiastetta karoteenia. Vihreäkeijun ruohosipuli tuotetaan Honkatarhoilla ja Kyröntarhoilla.

Lehtipersilja

Lehtipersiljan maku on tavallista persiljaa voimakkaampi ja se sopii perusyrttinä monen ruoan maustajaksi. Lehtipersilja sopii hyvin yhteen sipulin, ruohosipulin ja valkosipulin kanssa. Sen maku muistuttaa korianteria.

Lehtipersilja myydään ruukussa ja leikattuna. HoReCa: pakkauskoko 100 g

Minttu

Mintun raikas ja hienoarominen maku sopii hyvin juomiin, jälkiruokiin ja pääruokiin. Minttu saa makunsa mentonista, minttuöljystä. Minttua käytetään lammasruokiin, kastikkeisiin ja minttuöljyihin. Lämmin minttutee rauhoittaa vatsaa. Laita kourallinen mintun versoja mukiin ja kaada kiehuvaa vettä päälle, anna hautua 5 min ja poista versot.

Sitruunamelissa

Sitruunamelissan pehmeät lehdet tuoksuvat ja maistuvat sitruunalle. Se sopii sellaisenaan käytettäväksi jälkiruokien koristeluun, juomiin ja pääruokiin, joihin halutaan sitruunan makua. Kansanlääkinnässä sitruunamelissaa on käytetty rauhoittavana ja verenpainetta alentavana rohtona. 

Viinisuolaheinä

Viinisuolaheinän punertavat lehdet maistuvat miedosti happamalta ja suolaiselta. Se sopii hyvin erilaisiin salaattisekoituksiin.

Viinisuolaheinä myydään ruukussa ja leikattuna. HoReCa: pakkauskoko 100 g

MAKUPARIT

  • lohi, kirjolohi, siika sekä graavattuna, keitettynä + grillattuna
  • savukalat
  • savustettu possu- ja lammas
  • kana, kaikissa muodoissa
  • kesäkurpitsa ja munakoiso
  • herneet ja pavut
  • kaikki kasvisruoat
  • hauki, ahven

 

Sivut